A Nose Work sport a kábítószer kereső kutyák munkáján alapul, ahol a kutyákat arra képzik ki, hogy a drogokban megtalálható összetevőket szaguk alapján felkutassák és jelezzék.

Sok kutyás sportban a felvezető irányít, de a Nose Work esetében az embernek a kutyára kell hagyatkoznia. Ezt persze megelőzi egy felkészítési folyamat, ahol a kutya megtanulja beazonosítani és jelezni a keresendő szagokat.

A Nose Work Hungary rendszerében a kutyák négy szagot tanulnak meg azonosítani: ánizs, szegfűszeg, ciprus és vetiver. A szagokat 100% tisztaságú illóolajok adják, melyeket meghatározott mennyiségben pamut vattára vagy fülpálcika végére csepegtetnek és egy tégelybe helyeznek. A szagmintákat egy előre meghatározott keresési területen elrejtik és a kutyának kell megtalálnia őket.

A Nose Work során a kutya veleszületett képességét aknázzuk ki és csodálhatjuk meg. A kutyák szaglása rendkívüli, tízezerszer, vagy akár százezerszer kifinomultabb, mint a miénk és a szagfeldolgozásért felelős agyi területük is sokkal nagyobb és összetettebb. A szagok fontos szerepet játszanak a kutyák életében, sok információt nyernek általa és a szaglászás nagyon hatékonyan fárasztja a kutyát. Egy természetes, egészséges tevékenység kedvencünknek, mely nem terheli meg fizikailag és bárhol űzhető.

SZINTEK, ÁGAZATOK

Vizsgarendszerünkben négy ágazatban lehet versenyezni és szinteket teljesíteni: csomagátvizsgálás, beltéri-, kültéri- és elásott keresét. Kezdő szinten kezdődik a munka, és három sikeres keresés után jön a haladó, majd a profi és végül a mester szint, mindegyik ágazatban külön.

Négy szagot kell a kutyának azonosítani: ánizs (Pimpinella anisum), szegfűszeg (Eugenia caryophyllata), ciprus (Cupressus sempevirens), vetiver (Vetiveria Zizanoides). Kezdő szinten csak ánizs lehet elrejtve, aztán szintenként egy szaggal bővül az elrejthető szagok számra, a fenti sorrendben.

Ahogy megyünk felfelé, a pálya mérete (illetve a csomagok száma) is növekszik, ahogy az elrejtett szagok száma is. Mester szinten már nincs is megadva a rejtések pontos száma.

Nehezítésként még fokozatosan megjelennek a zavaró tényezők is, és a rejtések magassága, hozzáférhetősége is egyre nagyobb kihívások elé állíthatja szimatoló kedvencünket.

CSOMAGÁTVIZSGÁLÁS

Ebben az ágazatban a kutyáknak dobozokat és táskákat, különböző tároló edényeket kell átkutatniuk az elrejtett szag után. Beltéren és kültéren egyaránt rendezhető.

 

BELTÉRI KERESÉS ÁGAZAT

A beltéri keresés során a kutyának egy falakkal körülhatárolt, zárt térben kell  keresnie. Ez lehet egy szoba, lépcsőház, üzlet, raktár, tornaterem, bármi, ahol a szabályzatban előírt feltételek adottak.

 

KÜLTÉRI KERESÉS

Itt annyiban nehezebb lehet a kutyák munkája, hogy alapból is több zavaró tényező lehet jelen, más szagok, emberek a közelben. Emellett a levegő mozgása is jobban kihat a szag terjedésére.

ELÁSOTT KERESÉS

Ebben az ágazatban a szagmintát több anyag doboz valamelyikében kell azonosítani a kutyának úgy, hogy azt föld, homok vagy víz borítja. A dobozokat fém rácsok védik, hogy a kutya ne tudja kiborítani, vagy kiásni őket.

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

NoseWork - HKTK Egyesület

Vízililiom Kupa

2024.06.15

A Nose Work sport a kábítószer kereső kutyák munkáján alapul, ahol a kutyákat arra képzik ki, hogy a drogokban megtalálható összetevőket szaguk alapján felkutassák és jelezzék. A Nose Work Hungary rendszerében a kutyák négy szagot tanulnak meg azonosítani: ánizs, szegfűszeg, ciprus és vetiver.